ZS-PMax-Fluoriet-1500-x-220-definitief_verdonkerd.jpg

Kring West-Brabant

De kring West-Brabant werd in 1973 in Roosendaal opgericht als regionaal onderdeel van de stichting GEA. Al vrij snel verhuisde de kring naar Breda, en heeft momenteel zo'n 40 leden welke uit heel West Brabant afkomstig zijn. In april 2023 vierden we in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch ons 50 jarig bestaan.
  • Kring West-Brabant organiseert maandelijks een kring-activiteit (een kring- of werkgroep-bijeenkomst, lezing, of een excursie)
  • Op de ledenvergadering in januari wordt het jaarprogramma gepresenteerd
  • Jaarlijks worden één- en meerdaagse excursies in binnen- en/of buitenland georganiseerd alsmede een museumbezoek
  • Maandelijks wordt aan alle leden een digitale nieuwsbrief over alle activiteiten gestuurd
  • De werkgroep Paleontologie organiseert hiernaast nog eigen activiteiten

Kring activiteiten 2023

14 januari 2023   Nieuwjaarsbijeenkomst
 in sociaal cultureel centrum 't Kraaienest, Tweeschaar 12 4822AT Breda
 (vanaf 14.00 uur - zaal open om 13.30 uur)
 
1 maart  Lezing geologie: "Zand" door Jacques Feijen
 
1 april  viering 50 jarig jubileum GEA kring Westbrabant
 
19 t/m 21 mei  meerdaagse voorjaars-excursie (fossielen) naar Nordrhein-Westfalen - Duitsland : omgeving Rheine - Ibbenbüren  
1 juli  ééndags-excursie naar de Ardennen (fossielen én mineralen)  
30 augustus  Lezing paleontologie: "Fossiele walvissen in de lage landen" door dhr. Mark Bosselaers,
 Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en conservator fossiele vertebraten van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der wetenschappen.
 Een onoverzichtelijk "overzicht" van fossiele walvis(achtigen) die in de lage landen in onze natuurhistorische collecties terecht zijn gekomen
 
22 t/m 25 september  meerdaagse najaars-excursie (fossielen) naar de Fränkische Alb - Duitsland : Gräfenberg en omgeving  
1 november

 Lezing geologie: "IJsland: land van vuur en ijs" door Rolf Egberink
 Een reisverhaal vol met ruige natuur, ijs, watervallen, vulkanen en hete bronnen en uiteraard de daar gevonden gesteenten en mineralen.

 

De kringbijeenkomsten zijn (uitgezonderd excursies) op woensdagavond in het 'duurzaam leslokaal' van het Bezoekerscentrum Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, 4834 SN Breda, tenzij anders vermeld. Aanvang 19.30 uur.

Werkgroep Paleontologie

Werkgroep Paleontologie (ook wel kortweg "Paleo" genaamd) houdt zich bezig met verzamelen en bestuderen van dierlijke en plantaardige fossielen. De werkgroepleden organiseren ook eigen verzamel-excursies (naast de excursies van GEA Westbrabant). Daarnaast worden lezingen bijgewoond en musea bezocht. Verder zijn er meerdere werkgroepbijeenkomsten per jaar.

Bijeenkomsten: 1 februari, 7 juni, 4 oktober en 6 december.
Contactpersoon: Hans van den Bosch (tel.: 0162433432, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Bijeenkomsten in het 'duurzaam leslokaal' van het Bezoekerscentrum Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, 4834 SN Breda

 

Kosten

Iedereen met belangstelling op het gebied van de geologie die meer wil weten van of wil doen met gesteente, mineralen of fossielen, kan lid worden. De kring-jaarcontributie bedraagt met ingang van 2018  € 30,- . Hiervoor is het hele gezin lid en kan deelnemen aan de activiteiten.

Kringleden dienen tevens donateur te zijn van de stichting GEA. Dit kost € 35,-
Gezamelijke contributie dient betaald te worden aan de penningmeester van GEA Kring West-Brabant 

Contact

Secretariaat: John Bastiaansen, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.gea-geologie-westbrabant.nl