ZS-PMax-Fluoriet-1500-x-220-definitief_verdonkerd.jpg

Kring Rijnland

Heeft u belangstelling voor fossielen, kristallen, vulkanen, het klimaat, opwarming van de aarde of andere geologische onderwerpen? GEA Kring Rijnland en haar leden organiseren allerlei laagdrempelige activiteiten. Van lezingen tot excursies, en alles daar tussen in. Een bekend voorbeeld is de serie Leidse Winterlezingen, die telkens weer volle zalen trekt. We zijn een diverse club. Een aantal van ons zijn leken op het gebied, anderen zijn gevorderde amateurs en we hebben ook een paar leden met een geologische achtergrond. En van diverse pluimage, met ieder zijn eigen belangstellingsgebied. Dat maakt onze Kring juist zo leuk. Kom daarom eens langs op een kringavond. Of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kring Rijnland is opgericht in 1973 en heeft ongeveer 50 leden. De kring organiseert de volgende activiteiten:

  • Kringavonden met lezingen
  • Kennismakingsavond aan het begin van elk seizoen
  • Vier Leidse Winterlezingen per jaar
  • Werkgroepen
  • Excursies
  • Bibliotheek
  • Infobulletin
De activiteiten worden in Leiden en omstreken georganiseerd. De Kring heeft een website die, volgens ons, het bezoeken waard is. Hierop vndt u Nieuws uit de Geologie, een rubriek genaamd Goudmijn waarin regelmatig presentaties en verhalen te vinden zijn, en dan natuurlijk de Agenda. Bent u benieuwd geworden? Kijk (click) dan even dan naar GEA-Kring Rijnland.

Werkgroepen

Binnen onze groep zijn er werkgroepen die een bepaald onderwerp verder uitdiepen. We hebben momenteel drie werkgroepen.

Werkgroep Algemene Geologie

De werkgroep Algemene Geologie probeert meer te weten te komen over processen die onze planeet vormen. Waarom beeft de aarde, barsten vulkanen uit en hoe zit het met het klimaat? Door middel van zelfstudie en discussie proberen we meer te weten te komen. De werkgroepleden stellen aan het begin van het seizoen een programma samen en er wordt afgesproken wie van de deelnemers een inleiding voor een bepaald onderwerp voor zijn/haar rekening neemt. Soms hebben we het over een hoofdstuk uit een geologieboek. Of iemand is op vakantie geweest naar een gebied, heeft een en ander uitgezocht, en vertelt daarover. Of iemand zoekt iets uit over een actuele gebeurtenis, zoals vulkanische activiteit in IJsland, de moddervulkaan in Oost-Java. Het is altijd anders, en altijd leuk om gezamenlijk op deze manier met het vak bezig te zijn. We komen in het seizoen elke maand bij elkaar, wisselend op privéadressen. Wilt u weten met welk onderwerp de werkgroep zich bezig houd, kijk (click) dan even op de AGENDA.

Werkgroep Paleontologie

De kring heeft momenteel geen werkgroep paleontologie. Wel wordt er tijdens de kringavonden regelmatig aandacht besteed aan een paleontologisch onderwerp. Ook is er een bibliotheek met "paleo" boeken. Die kunnen worden geleend. Neem daarvoor even contact op met een van de bestuursleden.

Werkgroep Mineralogie

Kristallen hebben vaak ongelooflijk mooie vormen en kleuren. Alleen dat aspect maakt mineralen al boeiend genoeg. Maar al gauw doemen er vele vervolgvragen op. Waarom komen sommige mineralen wel, en andere niet samen voor? Hoe worden kristallen gevormd? Waar kun je ze vinden? Vaak kijken we naar kleine kristallen, door een microscoop, want kleine kristallen zijn nu eenmaal makkelijker te vinden dan mooie grote "handstukken" die op beurzen ziet. We zijn hobbyisten en amateurs, en we roeien met de riemen de we hebben. We komen regelmatig bij elkaar op een prive adres in de omgeving van Leiden. Dan nemen we miscroscopen mee, bekijken mooie stukken en bespreken allerlei wetenswaardigheden. De werkgroepleden hebben zich gezamenlijk geabonneerd op het tijdschrift "LAPIS" en "MineralienWelt", die na circulatie in de bibliotheek van de kring worden opgenomen. Wilt u weten met welk onderwerp de werkgroep zich bezig houd, kijk (click) dan even op de AGENDA.

Leidse Winterlezingen

Onder de naam Leidse Winterlezingen (LWL) organiseren wij elk jaar een serie boeiende lezingen over aarde, klimaat en mens. Ze zijn bedoeld voor iedereen met belangstelling voor onze planeet. Wetenschappers vertellen over hun fascinerende onderzoeksresultaten en soms barre expedities. De lezingen worden opgeluisterd met beeld en geluid. De lezingen vinden plaats in het Museum van Oudheden te Leiden (Rapenburg 28, 2311 EW, Tel: 071 5163163). Iedereen is welkom! Ook is een bezoek aan het museum zeer de moeite waard!! Wilt u meer weten over deze boeiende serie lezingen kijk (click) dan even op Programma Leidse Winterlezingen. U vindt daar ook een beschrijving van ieder van de lezingen.

Het lezing in het museum is gratis, maar het museum vind het fijn als je de museumkjaarkaart gebruikt. Niet-leden betalen toegang tot het museum, museumjaarkaart is geldig. De lezingen zijn gratis. Ze worden gehouden op zondagen, in de filmzaal. Aanvang 13:00 uur.

Kosten

Als lid van GEA Kring Rijnland kunt u meedoen aan al onze activiteiten. Zoals het bijwonen van lezingen, gezellig bijpraten met andere leden, deelname aan werkgroepen en meegaan met excursies. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dus we hopen ook u te mogen begroeten als lid! Het lidmaatschap van de Kring kost € 15,00 per jaar en is geldig voor het hele gezin. Lidmaatschap van een werkgroep kost € 15,00 per persoon. Voor elke tweede of volgende werkgroep waar u lid van wordt krijgt u € 5,00 korting. Doet u mee aan alle drie de werkgroepen? Dan betaalt u slechts € 35,00. Let op: leden onder de 18 jaar oud doen mee voor de halve prijs!

Om lid te worden van de Kring dient u ook donateur te zijn van de landelijke Stichting GEA. Daarvoor kunt u dan meedoen met landelijke activiteiten én krijgt u vier keer per jaar het prachtige blad GEA in de bus.

Contact

Secretariaat: VACATURE, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Gea Kring Rijnland