evenement 2016 vooraankondiging
De allerlaatste GEA-beurs werd gehouden op
20 oktober 2019 in De Meent te Amstelveen
TENTOONSTELLING

Barnsteen, een geologisch verleden in hars gegoten


 De oudste beurs van Nederland, de GEA-beurs, sluit haar poort in Amstelveen.
Stichting GEA ziet geen kans om op korte termein op een andere locatie een beurs te organiseren.

De afgelopen GEA-beurs is in goede sfeer verlopen. De activiteiten werden goed bezocht en de bezoekers bleven gemiddeld lan­ger dan normaal. Het bezoekersaantal van de GEA-beurs in Amstelveen liep de laatste jaren gestaag terug. Deze keer kwamen er echter bijna honderd bezoekers minder dan de vorige keer, met als gevolg dat we een klein verlies hebben geleden.
Nu is het maken van winst met de GEA-beurs geen doel op zichzelf. Quitte spelen zou al voldoende zijn. Maar weinig bezoekers kan ook voor standhouders nadelig uitpakken.
Het bestuur van Stichting GEA heeft zich na afloop van de beurs beraden over de voortgang.

Er zijn diverse oorzaken voor de achteruitgang van het bezoekers aantal. De vele beurzen die in de randstad worden gehouden werken niet in het voordeel van de GEA-beurs. Mensen die in een bepaalde maand geld hebben uitgegeven aan “stenen” doen dat een week later niet nog eens.
Deze en andere zaken hebben het bestuur doen besluiten om de GEA-beurs op de huidige locatie op te heffen. Het GEA bestuur acht de kans klein dat er op een andere locatie een voortzetting van de beurs zal gaan plaatsvinden, tenzij er iemand zich aanmeldt om de organisatie van de beurs op zich te nemen.

Velen van u waren als bezoeker en/of als standhouder op de GEA-beurs aanwezig. Helaas komt aan die goede relatie nu een eind. Wij danken u hartelijk voor uw aanwezigheid op de GEA-beurs en het in ons gestelde vertrouwen.Vele tientallen standhouders boden je een enorme keuze aan mineralen, fossielen, sieraden en edelstenen.
Stichting GEA ging terug naar de basis en gaf op de beurs meer aandacht aan de “pure” steen. Mineralen, fossielen, gesteenten en edelstenen zijn de "pure" stenen. Sieraden zijn daar van afgeleid en op zich ook heel mooi, maar sieraden moeten op de beurs niet de overhand hebben.

  • Tevens wilde GEA de kwaliteit van de aangeboden waar op de beurs verbeteren. Tijdens de beurs werd expliciet door een zevental deskundigen op kwaliteit gecontroleerd.
  • Indien een mineraal, fossiel, edelsteen of sieraad niet 100 % natuurlijk was, maar b.v. is gekleurd, geverfd, verhit, opgevuld met glas, gereconstrueerd of samengesteld (fossielen), was de standhouder verplicht u dit te melden.
  • Op de beurs kon u uw aankopen bij twijfel over echtheid gratis laten determineren.
  • Bij aankoop van een mineraal, edelsteen, fossiel etc. op de beurs waarbij duidelijk sprake was van misleiding bij uw aankoop, moest de betreffende standhouder uw aankoop terug nemen zonder verdere kosten aan u in rekening te brengen. Wilt u meer weten; lees dan de Handleiding voor een goede aankoop. Klik hier voor de Handleiding.

 

DE GEA-BEURS; BOMVOL ACTIVITEITEN, BELEEF DE GEOLOGIE.kinderslijpen
Stenen slijpen
Kinderen en volwassenen kunnen GRATIS zelf een mooie steen slijpen. Enthousiaste medewerkers begeleiden het slijp proces.
goud pannen

Goudpannen
Beproef je geluk en kom goudpannen als een echte goudzoeker.

kinderen kraken

Geodes kraken
Kom en ontdek of het je lukt een lavabol te kraken en vindt prachtige kristallen die in de holtes zijn ontstaan. 
Onder kinderen tot 12 jaar (onder begeleiding van een betalende bezoeker) worden 100 gratis geodes verloot.


Toegangsprijs

  • Normale toegangsprijs: € 6,00 per persoon;
  • Kinderen tot 12 jaar onder begeleiding gratis toegang;
  • GEA donateurs en jongeren t/m 21 jaar € 4,00;
     
                                          TENTOONSTELLING


BARNSTEEN, een geologisch verleden in hars gegoten.

barnsteen_tent_1
Afb.1 Gepolijste barnsteen uit het Oostzee gebied. Grootte ± 6 cm. Collectie en foto: Herman van Dennebroek.

Het onderwerp “barnsteen” is een beetje vreemde eend in de bijt. Veel mineralenverzamelaars hebben in hun collectie wel een of enkele stukjes barnsteen, maar het is geen mineraal.

Fossielen verzamelaars hebben ook vaak een paar stukjes barnsteen in hun verzameling, maar het is geen fossiel in de zin van: versteend dier of plant of versteende afdruk van dier of plant.

Zwerfsteen en gesteente liefhebbers hebben meestal een stukje barnsteen in hun verzameling, maar barnsteen is ook geen gesteente.

Barnsteen is een fossiele hars.

De hars is afkomstig van bomen die ongeveer 50 miljoen jaar geleden groeiden. Bomen produceren hars om zich te beschermen tegen insecten of om beschadigingen af te dekken. Zowel nu als in het verleden zijn er meerdere boomsoorten die hars produceren. Barnsteen ontstaat door een polymerisatieproces dat miljoenen jaren duurt.

barnsteen_tent_2
Afb.2 Barnsteen, gepolijst. Grootte 7 x 5,5 cm. Herkomst Oostzee gebied. Collectie en foto: Herman van Dennebroek.

Als bomen veel hars produceren kan het gebeuren dat er een grote hoeveelheid hars bij elkaar is gekomen. Die hars droop van de boom en kwam ergens op terecht. Meestal was het de bodem onder de boom die bedekt werd met de kleverige laag. Maar het kon ook de boomwortel of de bast van een andere boom zijn geweest die onder de hars kwam.

Op de hars kwamen blaadjes of takjes of naalden terecht. Soms ook insecten. Als de hars in zijn ontstaansgeschiedenis niet van zijn plaats is geraakt en ongeschonden het fossilisatie proces heeft doorgemaakt, dan vormt de barnsteen als het ware een afdruk van een vroegere plek en een verzameling van planten en dieren uit vroeger tijd.

Er valt nog veel meer over barnsteen te vertellen, maar dat doen we op de tentoonstelling tijdens de GEA-beurs. Sieraden, vervalsingen, copal, barnsteen tests, en nog veel meer tonen we u en vertellen er over.

Er werden twee lezingen over barnsteen gehouden die u gratis kont bijwonen.

Unieke kans: Barnsteen zelf slijpen/polijsten met TANDPASTA.

Ja, u leest het goed. Een unieke kans om gratis een stukje barnsteen te kunnen slijpen. Via onderstaande link "Aanmelden", kunt u zich hiervoor opgeven.


Workshop “Barnsteen polijsten met tandpasta” onder leiding van Cyntha Slootweg.

De workshop werd gegeven in kleine groepjes van 8 personen zodat iedereen voldoende aandacht kon krijgen. Barnsteen is zacht waardoor het slijp en polijst proces snel verloopt en tussen 30 tot 45 minuten duurt. Er zijn daarom drie workshops in de middag gedurende de GEA-beurs:

De workshops zijn geheel gratis, inclusief het stukje barnsteen. Toewijzing van de deelname gebeurt in volgorde van aanmelding. In geval van overtekening van de aanmeldingen krijgen GEA donateurs voorrang op niet GEA donateurs.

AANMELDING WORKSHOP BARNSTEEN POLIJSTEN: U kunt zich niet meer aanmelden!


Er waren lezingen die gratis konden worden bijgewoond.

geel barnsteen

Lezing 1
Barnsteen, gestold zonlicht
door Harry Huisman (aanvang 11:00 uur)

Al tientallen eeuwen is barnsteen een veelgeprezen en kostbaar materiaal. Glans, kleur en transparantie fascineerden mensen sinds de oudheid. Maar, wat is het? Versteend hars van de barnsteenden misschien of toch niet?


barnsteen ketting

Lezing 2
Barnsteen, Eigenschappen, behandelingen en imitaties
door Cyntha Slootweg (aanvang 12:30 uur)

 Ontdek hoe barnsteen wordt gevormd, hoe de mensheid het materiaal behandelt om barnsteen mooier en groter te maken, hoe onze voorouders barnsteen ook al gebruikten en hoe je barnsteen van copal en andere imitaties kan onderscheiden.


opaal dubnik lezingGEA 2019

Lezing 3
Edelopaal uit Červenica-Dubník (Slowakije)
door Peter Semrád (aanvang 14:00 uur)

 De kleurrijkste edelsteen ter wereld werd voor het eerst op commerciële wijze gewonnen in het vroegere Koninkrijk Hongarije. De oude opaalmijnen liggen nu op het grondgebied van Slowakije. De lezing biedt u een unieke kans om meer te weten te komen over deze beroemde vindplaats, waar overigens ook andere mineralen gevonden werden. Mis het niet.

Op de GEA-beurs is nog veel meer te leren en te beleven...

Demonstraties door de werkgroepen

werkgroep zand
Zand
Niet al het zand is hetzelfde. Hoe herken je de verschillende soorten? Hoe verzamel je zand? Welke hulpmiddelen heb je nodig?
slijpplaatje
Optische Petrologie
Gesteente onderzoeken m.b.v. een dun plakje steen (slijpplaatje) onder een speciale microscoop. Wat komt er nog meer bij kijken?
micromount
Micromounts
Hier kun je m.b.v. een stereo microscoop de microwereld van mineralen en kristallen bekijken.
gea-stand De GEA informatie stand is te vinden bij de tentoonstellingsruimte. Hier kunt u informatie krijgen over Stichting GEA. Onze tijdschriften liggen er te koop. U kunt hier alles te weten komen over de hamers en beitels die je nodig hebt om zelf mineralen of fossielen te zoeken. Maar ook voorlichting over het schoonmaken van mineralen, wat voor loupe heb je nodig, enz, enz.

 

Determinatie service

edelstenen determinatie
Vereniging Gemma
Verzorgt het determineren van je edelstenen. Zij kunnen je ook vertellen of een edelsteen echt is of niet. Adviezen over de verzorging van edelstenen en juwelen. Deze dienst is volledig gratis!
mineralen determinatie
Wat is dat voor mineraal?
Het GEA determinatie team helpt je bij het determineren van je mineralen. Zo weet je zeker wat je hebt. Een mooi kans om je kennis te vergroten.
determineren mineraal Eenmalig
Komende beurs bestaat er de gelegenheid om gesteenten te laten onderzoeken. Hebt u een steen gevonden ergens in Nederland of buiten Nederland en u weet niet wat het is; neem hem mee. Zwerfsteen specialist, Harry Huisman, kan u er meer over vertellen. U vindt Harry bij de tentoonstellingsruimte.

 

boekenservice

De Kringen

GEA-Kring Amstelland vertelt over de activiteiten in club verband. Bij hun stand liggen ook de GEA tijdschriften te koop. Vele honderden Gea's over allerlei verschillende geologische /mineralogische onderwerpen zijn voor een gering bedrag te koop.