
Wie wel eens een diamantcertificaat heeft bekeken zal opmerken dat er voor de "leek" veel niet- controleerbare informatie in staat. Je moet maar op de reputatie van het uitgevende bedrijf vertrouwen; zoals daar zijn de HRD, GIA, IGI, enzovoort. Laten we als voorbeeld eens het slijpwerk van een briljant van 1 karaat onder de loep nemen. Op een certificaat van HRD staan onder het kopje Cut Grading Scales; 1e de proporties, 2e de symmetrie en 3e het polijstwerk.

Ad. 2) Onder symmetrie worden de afwijkingen van een zestal facet-gerelateerde symmetriekenmerken beoordeeld: een facet teveel, een facet misvormd, een facetrij ongelijk.
Ad. 3) Tenslotte wordt een tiental polijstkenmerken beoordeeld; putje in een facet, schaving langs de ribben, een “baard”, enzovoort en van een waardering voorzien.
U merkt dat het opmaken van een certificaat een omvangrijke bezigheid is. En ik heb de helft van de werkzaamheden nog niet opgesomd. Googled u maar eens naar bv. painting en digging.
Er zijn er mensen die dat allemaal onnodig ingewikkeld vinden en zoeken naar eenvoudiger methoden om de kwaliteit van een diamant te beoordelen. Daar is bijvoorbeeld Mr. Hannemann. Die vindt twee beoordelingscriteria voldoende: 1) De hoogte van de briljant in verhouding tot de diameter van een ideaal geslepen briljant heeft een H:D-ratio van 58-61. Bijvoorbeeld een steen van 4,0mm hoog en 6,5 mm doorsnee levert het getal 61 op; 2) De kroonhoek en de paviljoenhoek hebben een ideale K:P-ratio van 80-85. Bijvoorbeeld een steen met een kroonhoek van 34,5 en een paviljoenhoek van 40,8 levert het getal 85 op. Het enige probleem voor u, naast het verkrijgen van 1-caraats briljant, is hoe u de twee hoeken uitrekent (tip: maak met uw smartphone een foto "enface", stuur naar de printer, druk een afbeelding af en leg er een gradenboog over).
Tot de nieuwere methoden behoren 1) Hearts & Arrows, 2) IdealScope en 3) ASET.
<style>









Hearts & Arrows
Door een kijkbuisje, met aan de onderkant een briljant, kunnen aan de kroonzijde acht pijlen worden gezien. Mooi helder, volledig, niet in elkaar overlopend, gelijk van kleur, enzovoort. Dan is de steen ideaal geslepen. Dat geldt eveneens voor de harten aan de paviljoenzijde. Op de certificaten van HRD staan sinds kort ook de afbeeldingen van H&A.![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
IdealScope
Dit kijkertje toont het lichtverlies van een slijpsel. Mooi rood en goed zichtbare zwarte pijlen indiceert een uitstekend slijpsel: excellent. Veel wit is een slecht slijpsel: poor.![]() |
![]() |
ASET
De Angular Spectrum Evaluatie Tool, is recent bedacht door de AGS (American Gem Society). Door het kleurenkijkertje wordt blauw (schaduw) veroorzaakt door het oog van de waarnemer, de kleur rood is directe reflectie (dus uitstekend geslepen), de kleur groen is het gevolg van een matige reflectie (vaak bij de ribben), de kleur wit geeft geen reflectie, is dus lichtverlies, dus niet in de juiste proporties geslepen. De beoordeling loopt ook hier van excellent naar very good, good, fair en poor. Het voorbeeld rechts heeft slijpwerk van de briljant excellente proporties.![]() |
![]() |
![]() |
Ik begon mijn verhaal met de stelling dat op certificaten veel niet-controleerbare informatie staat vermeld. Het zou mooi zijn als de grote certificaatuitgevende bedrijven informatie vermelden die een klant vrij eenvoudig zelf kan controleren. De kijkertjes kosten enkele tientjes en een kleine cursus in het oefenen van proportiekwaliteit is zeker voor een juwelier ook niet onoverkomenlijk. Het zou u trouwens verbazen wat je nog meer uit de nieuwste apparaatjes kunt afleiden. Maar dat is voor een andere nieuwsbrief.