• Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
Previous Next

Deze website maakt gebruik van cookies.

Ik ga akkoord
Zoals beschreven in “Het mineraal van de maand” kan het uiterlijk van de kristallen van descloiziet enorm variëren. Het herkennen van de verschillende kristalvormen is niet altijd even makkelijk. Exclusief voor de GEA-nieuwsbrief heeft Facebook Crystal-Shapes van drie van de getoonde descloiziet groepen de kristalvormen getekend.

descloizite crystal shape
descloizite crystal shape
descloizite crystal shape

Bij de drie Crystal-Shapes afbeeldingen staat rechts onderin getekend het kristal van de betreffende foto waarvan de kristal tekening is afgeleid. Indien de foto en de bijbehorende kristaltekening naast elkaar bekeken worden, wordt het u al een stuk makkelijker gemaakt. Het zijn en blijven echter twee dimensionale plaatjes terwijl een kristal drie dimensionaal is.

Een kristal van alle kanten bekijken is zeer fascinerend. Er bestaan kristal modellen van hout, plastic, glas en karton. Dankzij de computer is het tegenwoordig mogelijk kristal modellen van alle kanten te bekijken. Computer animaties laten de kristallen ronddraaien zodat alle kanten zichtbaar gemaakt kunnen worden.

Mark Holtkamp heeft een computerprogramma geschreven waarmee kristallen getekend kunnen worden die vervolgens geroteerd kunnen worden om zo van alle kanten te bekijken. Op de website www.smorf.nl heeft Mark de desloiziet kristallen geplaatst zodat u de verschillende descloiziet kristalvormen van alle kanten kunt bekijken. Zie:

3D model descloiziet 1
3D model descloiziet 2
3D model descloiziet 3

Kristallografie is fascinerend maar niet makkelijk. Het vereist veel oefening en enig ruimtelijk inzicht. Nu 2014 tot het jaar van de kristallografie is uitgeroepen, zijn er extra kansen om kennis te maken met kristallografie. Bovendien komen er door de speciale aandacht meer websites waar u allerlei zaken met betrekking tot kristallografie kunt leren. Een kleine opsomming van websites waar kristallografische informatie te vinden is:
 1. De officiële site voor het jaar van de kristallografie. Engelstalig,
 2. Er is ook een officiële Duitstalige site
 3. De British Crystallographic Association heeft een site ontwikkeld waarop van alles te zien, te lezen en te doen valt m.b.t. kristallografie.
 4. Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) heeft een website over kristallografie, toegespitst op de mineralenliefhebber.
 5. Een complete Engelstalige cursus kristallografie
 6. SMORF: De website met 3D kristalmodellen gemaakt door Mark Holtkamp 
 7. CRYSTAL-SHAPES: Een Facebook pagina over kristallen en mineralen.
Voor wie liever een boek hanteert zijn er verschillende zeer interessante uitgaven:
 • "Atlas der Krystallformen" door V.M. Goldschmidt, een monumentaal werk met meer dan 20.000 kristal tekeningen. Het werd gepubliceerd tussen 1913 en 1923. De uitgave bestaat uit 9 banden en is zelden antiquarisch verkrijgbaar. In het verleden is het werk een paar maal in een facsimile uitgave uitgebracht. Er bestaat ook een versie van alle 9 banden op CD-rom.
 • Kristalle und ihre Formen, Band 1: Theoretische Kristallmorphologie; Band 2: Praktische Kristallmorphologie, door Erich Offerman, uitgave: KristalloGrafik Verlag.
 • Kristalle - Schönheit durch Fehler, door Werner Lieber, uitgave: Christian Weise Verlag
 • Geen reacties gevonden
Powered door Komento

Agenda

Voor een overzicht van de geplande geologische activiteiten (voorheen GEA Kalender), zie geologie.nu