• Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
Previous Next

Deze website maakt gebruik van cookies.

Ik ga akkoord
GEA-KRING ARNHEM/NIJMEGEN

Algemeen


De GEAkring Arnhem/Nijmegen is opgericht op 15-06-1972. De leden zijn afkomstig uit beide steden en hun wijde omgeving.
De kring organissert uiteenlopende activiteiten: er zijn lezingen en excursies en er zijn werkgroepen voor kringleden die belangstelling hebben voor of verzamelaar zijn van gesteenten en/of mineralen en/of fossielen en/of zand.
Eenmaal per jaar organiseert de kring een Open dag, in samenwerking met het Natuurmuseum Nijmegen.
Twee tot driemaal per jaar verschijnt er een Nieuwsbrief van de kring met ondermeer het lezingenprogramma.
We zijn altijd verrast door het grote aantal lezingenbezoekers. Ook mensen van buiten weten de weg te vinden.

De kring Arnhem-Nijmegen organiseert 8 algemene kringavonden per jaar, waarop sprekers worden uitgenodigd die lezingen houden over geologische, mineralogische en paleontologische onderwerpen. 

Ook zijn er maandelijks werkgroepen. Hieraan kunnen leden die actief willen zijn op het vlak van de mineralogie, gesteenten of paleontologie deelnemen. Het zien van elkaars vondsten en het uitwisselen van kennis vergroot het enthousiasme voor de hobby.

Er is een intensieve samenwerking met het Natuurmuseum Nijmegen. Zie ook voor overige activiteiten van het museum: www.natuurmuseum.nl

Voorzitter: Piet van Kalmthout, tel. 024 3228073, e-mail 
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres: Piet van Kalmthout, Celebesstraat 10, 6524 KE Nijmegen, Tel: 024-3228073.

Leden betalen jaarlijks € 50 en zijn dan zowel donateur van de landelijke GEA als van de kring Arnhem/Nijmegen.

Lezingenprogramma najaar 2017


di 12 sept Sjoerd Wendelaar. "De laatste ontwikkelingen over de evolutie van de mens."
di 10 okt Herwig Pelckmans. "Mineralogie in België."
di 14 nov Hans van Drunen. "De geologie van de Helleense boog."
di 12 dec Salomon Kroonenberg. "Spiegelzee."

De GEA-lezingen vinden plaats op de tweede dinsdag van de maand in het Natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen.
Aanvang 20.00 uur. De lezingen zijn voor alle GEA-leden gratis toegankelijk. Bent u geen lid, dan bent u ook van harte welkom. U betaalt dan een kleine bijdrage.WERKGROEPEN

Werkgroep Mineralen

De werkgroep mineralen houdt zich vooral bezig met micromounts. De leden nemen hun microscoop mee. Een van hen houdt een korte inleiding over een vindplaats, waarna mineralen van betreffende vindplaats worden bekeken en gedetermineerd. Het kraken van stenen en het uitdelen aan elkaar van dubbel materiaal draagt bij aan het verfraaien van ieders collectie. Op individuele basis vinden kleinschalige excursies naar groeves plaats.

De Werkgroep Mineralen komt elke 3e dinsdagavond van de maand bijeen in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 te Westervoort. 
Data: 19 sept, 17 okt, 21 nov en 19 dec
Aanvang: 20.00 uur
Informatie: Diederik van Hoof, tel. 0316-844627

Werkgroep Paleo (fossielen)

De werkgroep Paleo komt elke laatste maandagavond van de maand bijeen in het depot van het Natuurmuseum, Derde Walstraat 55, Nijmegen. De avonden hebben steeds een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld sponzen uit de Eifel, waarbij een lid van de werkgroep vertelt over het betreffende thema en iedereen vondsten meebrengt. Er zijn excursies naar musea, naar collecties van particulieren en naar 'fossiel'gebieden.

Data: 25 sept, 30 okt, 27 nov.
Aanvang 20.00 uur
Informatie: Sjoerd Wendelaar, tel. 024-3580708

Werkgroep Gesteentenherkenning

De werkgroep, bestaande uit GEA-donateurs, kringleden en vrienden van het Natuurmuseum Nijmegen, komt eenmaal per maand bijeen in het depot van het natuurmuseum, Derde Walstraat 55 te Nijmegen. Centraal staat het verwerven van praktische en theoretische kennis en identificatie van de diverse gesteentengroepen. De nadruk ligt op de herkenning van zwerfstenen, het herkennen van de diverse gesteententypen en de minerale inhoud van deze gesteenten. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de in het depot aanwezige collectie noordelijke én zuidelijke zwerfstenen, gesteentemonsters uit West-Europa en zeker ook de aanzienlijke collectie moedergesteenten uit Scandinavië. Op afspraak kan de werkgroep in de omgeving op excursie zwerfstenen gaan zoeken.

Data: 26 sept, 31 okt, 28 nov.
Aanvang:19.30 uur
Meer informatie bij de conservator geologie van Natuurmuseum Nijmegen: Xander de Jong, tel. 024-3446556

 

Overige informatie

Op zaterdag 16 september 2017 viert de GEA-kring Arnhem/Nijmegen haar 45-jarig bestaan.

Eind 2017 verhuist het Natuurmuseum Nijmegen naar een nieuw centrum: "De Bastei", gelegen aan de Waalkade. Het wordt een algemeen centrum voor natuureducatie in de regio en startpunt voor allerlei activiteiten, waaronder natuurexcursies. Voor huidige tentoonstellingen en activiteiten zie de website van het Natuurmuseum.


 • Artikelen

  • College van de maand: Subductiezones

   Kiki du Pau 28-09-2017

   Het aardoppervlakte is niet statisch. De bovenste laag van de aarde verschuift constant. Een vuistregel die ik leerde bij Aardrijkskunde was dat aardplaten ongeveer net zo snel bewegen, als dat de teennagel van je grote teen groeit in een jaar. Deze snelheid van bewegen verschilt eigenlijk per plek, maar het geeft je een ruimtelijk idee als je bedenkt hoe groot je teennagel op de aardbol is. De aardbol is opgedeeld in platen, waarop de continenten liggen. De randen van deze platen liggen tegen elkaar aan en worden plaatgrenzen genoemd.

   Lees meer

  • Fossiel van de maand: Schelpen van het oudste strand van Nederland

   Henk Vink 27-09-2017

   Deze maand hebben we Deze keer in het Fossiel van de maand geen speciaal fossiel of groep fossielen, maar een bijzondere groeve en wel in eigen land. Hoewel; als je aan de achterkant de groeve zou willen verlaten ben je al in België. Ik wil u meenemen naar de Meester van der Heijdengroeve (sinds 1983 een aardkundig monument) in Nieuw-Namen in het oostelijkste deel van Zeeuws Vlaanderen.

   Lees meer

  • Zand van de maand: Titano-magnetiet (titaan houdende magnetiet)

   Anneke de Jong 29-08-2017

   In een eerder artikel dat verscheen in het kader “zand van de maand” vertelde ik over zware mineralen en vooral over het granaat houdend zand van Petten, Noord-Holland. De oorsprong van de in dit zand aanwezige ( zware) mineralen als granaat, magnetiet, ilmeniet e.a. is o.a. te vinden in Scandinavië van waaruit het met landijs meekwam. Granaat zowel als toermalijn is rijkelijk aanwezig. Dit zand heeft vaak een overwegend rode kleur en wordt ook wel granaat- of granaathoudend zand genoemd. Het zand ten zuiden van Bergen is grotendeels door (...

   Lees meer

  • College van de maand: Pingo's en pingo ruïnes

   Maaike Zwier 29-08-2017

   Naast het veldwerkseizoen aan het einde van het collegejaar, over welke Vera vorige maand vertelde, zijn er nog tal van andere mogelijkheden voor veldwerk door het jaar heen. Zo heb ik naast de standaard veldwerkperiode nog een extra excursie gevoegd in de vorm van een zomerschool. Eind juni ben ik naar Drenthe vertrokken om daar ter plaatse een groep andere mensen te ontmoeten die net als ik, geïnteresseerd zijn in pingo’s en die om daar meer over te leren graag een stukje van de zomervakantie opgeven. Bij het woord pingo zal je...

   Lees meer

  • College van de Maand: het raadsel van de vulkaan

   Vera Hoogland 28-06-2017

   Zodra de zomermaanden naderen, wordt het altijd opvallend rustig op de geologische faculteit van de VU. Het veldwerkseizoen is namelijk begonnen, wat betekent dat de meeste aardwetenschappers naar landen als Spanje, Frankrijk, Zuid-Afrika of Hawaï 'vluchten'. Ik mocht dit jaar mee op veldexcursie naar Zuid Spanje. Een van de laatste onderwerpen was het nog niet nader verklaarde vulkanisme rond Cabo de Gata. Dit onderwerp sprak mij zo aan, dat ik het graag in dit College van de Maand met jullie wil delen!

   Lees meer

  • Edelsteen van de Maand: Diamantbeoordeling

   Kees Hoving 24-06-2017

   Wie wel eens een diamantcertificaat heeft bekeken zal opmerken dat er voor de "leek" veel niet- controleerbare informatie in staat. Je moet maar op de reputatie van het uitgevende bedrijf vertrouwen; zoals daar zijn de HRD, GIA, IGI, enzovoort. Laten we als voorbeeld eens het slijpwerk van een briljant van 1 karaat onder de loep nemen. Op een certificaat van HRD staan onder het kopje Cut Grading Scales; 1e de proporties, 2e de symmetrie en 3e het polijstwerk.

   Lees meer

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 > >>

Agenda

Voor een overzicht van de geplande geologische activiteiten (voorheen GEA Kalender), zie geologie.nu