• Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
Previous Next

Deze website maakt gebruik van cookies.

Ik ga akkoord
GEA-KRING ARNHEM/NIJMEGEN

Algemeen


De GEAkring Arnhem/Nijmegen is opgericht op 15-06-1972. De leden zijn afkomstig uit beide steden en hun wijde omgeving.
De kring organissert uiteenlopende activiteiten: er zijn lezingen en excursies en er zijn werkgroepen voor kringleden die belangstelling hebben voor of verzamelaar zijn van gesteenten en/of mineralen en/of fossielen en/of zand.
Eenmaal per jaar organiseert de kring een Open dag, in samenwerking met het Natuurmuseum Nijmegen.
Twee tot driemaal per jaar verschijnt er een Nieuwsbrief van de kring met ondermeer het lezingenprogramma.
We zijn altijd verrast door het grote aantal lezingenbezoekers. Ook mensen van buiten weten de weg te vinden.

De kring Arnhem-Nijmegen organiseert 8 algemene kringavonden per jaar, waarop sprekers worden uitgenodigd die lezingen houden over geologische, mineralogische en paleontologische onderwerpen. 

Ook zijn er maandelijks werkgroepen. Hieraan kunnen leden die actief willen zijn op het vlak van de mineralogie, gesteenten of paleontologie deelnemen. Het zien van elkaars vondsten en het uitwisselen van kennis vergroot het enthousiasme voor de hobby.

Er is een intensieve samenwerking met het Natuurmuseum Nijmegen. Zie ook voor overige activiteiten van het museum: www.natuurmuseum.nl

Voorzitter: Piet van Kalmthout, tel. 024 3228073, e-mail 
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres: Piet van Kalmthout, Celebesstraat 10, 6524 KE Nijmegen, Tel: 024-3228073.

Leden betalen jaarlijks € 50 en zijn dan zowel donateur van de landelijke GEA als van de kring Arnhem/Nijmegen.

Lezingenprogramma najaar 2017


di 12 sept Sjoerd Wendelaar. "De laatste ontwikkelingen over de evolutie van de mens."
di 10 okt Herwig Pelckmans. "Mineralogie in België."
di 14 nov Hans van Drunen. "De geologie van de Helleense boog."
di 12 dec Salomon Kroonenberg. "Spiegelzee."

De GEA-lezingen vinden plaats op de tweede dinsdag van de maand in het Natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen.
Aanvang 20.00 uur. De lezingen zijn voor alle GEA-leden gratis toegankelijk. Bent u geen lid, dan bent u ook van harte welkom. U betaalt dan een kleine bijdrage.WERKGROEPEN

Werkgroep Mineralen

De werkgroep mineralen houdt zich vooral bezig met micromounts. De leden nemen hun microscoop mee. Een van hen houdt een korte inleiding over een vindplaats, waarna mineralen van betreffende vindplaats worden bekeken en gedetermineerd. Het kraken van stenen en het uitdelen aan elkaar van dubbel materiaal draagt bij aan het verfraaien van ieders collectie. Op individuele basis vinden kleinschalige excursies naar groeves plaats.

De Werkgroep Mineralen komt elke 3e dinsdagavond van de maand bijeen in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 te Westervoort. 
Data: 19 sept, 17 okt, 21 nov en 19 dec
Aanvang: 20.00 uur
Informatie: Diederik van Hoof, tel. 0316-844627

Werkgroep Paleo (fossielen)

De werkgroep Paleo komt elke laatste maandagavond van de maand bijeen in het depot van het Natuurmuseum, Derde Walstraat 55, Nijmegen. De avonden hebben steeds een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld sponzen uit de Eifel, waarbij een lid van de werkgroep vertelt over het betreffende thema en iedereen vondsten meebrengt. Er zijn excursies naar musea, naar collecties van particulieren en naar 'fossiel'gebieden.

Data: 25 sept, 30 okt, 27 nov.
Aanvang 20.00 uur
Informatie: Sjoerd Wendelaar, tel. 024-3580708

Werkgroep Gesteentenherkenning

De werkgroep, bestaande uit GEA-donateurs, kringleden en vrienden van het Natuurmuseum Nijmegen, komt eenmaal per maand bijeen in het depot van het natuurmuseum, Derde Walstraat 55 te Nijmegen. Centraal staat het verwerven van praktische en theoretische kennis en identificatie van de diverse gesteentengroepen. De nadruk ligt op de herkenning van zwerfstenen, het herkennen van de diverse gesteententypen en de minerale inhoud van deze gesteenten. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de in het depot aanwezige collectie noordelijke én zuidelijke zwerfstenen, gesteentemonsters uit West-Europa en zeker ook de aanzienlijke collectie moedergesteenten uit Scandinavië. Op afspraak kan de werkgroep in de omgeving op excursie zwerfstenen gaan zoeken.

Data: 26 sept, 31 okt, 28 nov.
Aanvang:19.30 uur
Meer informatie bij de conservator geologie van Natuurmuseum Nijmegen: Xander de Jong, tel. 024-3446556

 

Overige informatie

Op zaterdag 16 september 2017 viert de GEA-kring Arnhem/Nijmegen haar 45-jarig bestaan.

Eind 2017 verhuist het Natuurmuseum Nijmegen naar een nieuw centrum: "De Bastei", gelegen aan de Waalkade. Het wordt een algemeen centrum voor natuureducatie in de regio en startpunt voor allerlei activiteiten, waaronder natuurexcursies. Voor huidige tentoonstellingen en activiteiten zie de website van het Natuurmuseum.


 • Artikelen

  • Hand-determinatie gids mineralen

   Hans Sanders 11-06-2017

   Paul Tambuyser heeft als slotstuk bij zijn serie IBOOKS Mineralen leren herkennen een handige determinatie-gids gemaakt, die op een iPhone of iPad te gebruiken is op reis, excursie of vakantie. In de determinatietabel zijn een 130-tal mineraalsoorten opgenomen.

   Lees meer

  • Fossiel van de Maand: Graptolieten

   Henk Vink 01-06-2017

   Deze maand hebben we Graptolieten gekozen als fossiel van de maand, een veelal onbekende groep dieren waarvan het lange tijd niet duidelijk was of het dieren of planten waren. In verzamelingen komen we ze niet veel tegen. Om meer te weten over deze fossielen kom je al snel terecht in vrij ingewikkelde literatuur en echt spectaculair zijn ze ook niet. Toch werd het een belangrijke groep als het gaat om de stratigrafie.

   Lees meer

  • College van de Maand: de vorming van chevron plooien

   Kiki de Pau 30-05-2017

   Tijdens mijn studie Aardwetenschappen ben ik op een leerzame en plezierige reis naar Engeland geweest. Wij zijn we onder andere naar Millook Haven en Hartland Quay gegaan. Voor de mogelijke Top Gear fan is Hartland Quay te herkennen als de plek waar Jeremy Clarkson zijn zelfgebouwde caravan vanaf heeft geduwd. In Millook Haven en Hartland Quay zijn gesteente lagen vervormd tot een "chevron" plooi. Over de samenstelling en het ontstaan van de chevron plooi hoop ik jullie iets te kunnen leren.

   Lees meer

  • Nieuwe rubriek op de GEA site

   Webmaster GEA 30-04-2017

   Hallo allemaal, ik ben Vera, tweedejaars studente aardwetenschappen. Samen met twee mede-studentes, Kiki en Maaike, verzorgen wij een nieuwe rubriek op de site; "College van de maand".

   Lees meer

  • Een kijkje in het binnenste van een delta

   Maaike Zwier 30-04-2017

   Het College van de Maand is een nieuwe rubriek op de website van GEA. Deze maand vertelt Maaike Zwier over de anatomie en karakteristieken van delta's.

   Lees meer

  • Mineraal van de Maand: Zilver

   Herman van Dennebroek 30-04-2017

   Zilver wordt ook wel gedegen zilver genoemd. Het mineraal bestaat uit het element zilver (Ag), maar bijna altijd zijn er verschillende andere elementen als bijmenging aanwezig hetgeen soms tot aparte variëteit namen leidt (zie verderop in de tekst). Samen met goud werd zilver al in de oudheid door de mens gebruikt om sierraden van te maken. Het metaal kon in koude toestand betrekkelijk makkelijk bewerkt worden.

   Lees meer

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > >>

Agenda

Voor een overzicht van de geplande geologische activiteiten (voorheen GEA Kalender), zie geologie.nu