• Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
Previous Next

Deze website maakt gebruik van cookies.

Ik ga akkoord
GEA-KRING ARNHEM/NIJMEGEN

Algemeen


De GEAkring Arnhem/Nijmegen is opgericht op 15-06-1972. De leden zijn afkomstig uit beide steden en hun wijde omgeving.
De kring organissert uiteenlopende activiteiten: er zijn lezingen en excursies en er zijn werkgroepen voor kringleden die belangstelling hebben voor of verzamelaar zijn van gesteenten en/of mineralen en/of fossielen en/of zand.
Eenmaal per jaar organiseert de kring een Open dag, in samenwerking met het Natuurmuseum Nijmegen.
Twee tot driemaal per jaar verschijnt er een Nieuwsbrief van de kring met ondermeer het lezingenprogramma.
We zijn altijd verrast door het grote aantal lezingenbezoekers. Ook mensen van buiten weten de weg te vinden.

De kring Arnhem-Nijmegen organiseert 8 algemene kringavonden per jaar, waarop sprekers worden uitgenodigd die lezingen houden over geologische, mineralogische en paleontologische onderwerpen.
Ook zijn er maandelijks werkgroepen. Hieraan kunnen leden die actief willen zijn op het vlak van de mineralogie, gesteenten of paleontologie deelnemen. Het zien van elkaars vondsten en het uitwisselen van kennis vergroot het enthousiasme voor de hobby.

Er is een intensieve samenwerking met het Natuurmuseum Nijmegen. Zie ook voor overige activiteiten van het museum: www.natuurmuseum.nl

Voorzitter: Piet van Kalmthout, tel. 024 3228073, e-mail 
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres: Piet van Kalmthout, Celebesstraat 10, 6524 KE Nijmegen, Tel: 024-3228073.

Leden betalen jaarlijks € 50 en zijn dan zowel donateur van de landelijke GEA als van de kring Arnhem/Nijmegen.

Lezingenprogramma voorjaar 2017


di 10 jan Jaarvergadering met verloting en verrassingslezing
di 14 febr Gijs de Reijke: Geologie van Schotland
di 14 mrt Rik Dillen: Mineralogische bezienswaardigheden rechtsonder op de wereldkaart. Een reisverhaal over Australie (oostkust) en Maleisie. Na de pauze: Piton de la Fournaise versus Kilauea / Pu'u O'o: duivelse tweelingbroertjes
di 11 april lezing over geologie en fossielen

De GEA-lezingen vinden plaats op de tweede dinsdag van de maand in het Natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen.
Aanvang 20.00 uur. De lezingen zijn voor alle GEA-leden gratis toegankelijk. Bent u geen lid, dan bent u ook van harte welkom. U betaalt dan een kleine bijdrage.WERKGROEPEN

Werkgroep Mineralen

De werkgroep mineralen houdt zich vooral bezig met micromounts. De leden nemen hun microscoop mee. Een van hen houdt een korte inleiding over een vindplaats, waarna mineralen van betreffende vindplaats worden bekeken en gedetermineerd. Het kraken van stenen en het uitdelen aan elkaar van dubbel materiaal draagt bij aan het verfraaien van ieders collectie. Op individuele basis vinden kleinschalige excursies naar groeves plaats.

De Werkgroep Mineralen komt elke 3e dinsdagavond van de maand bijeen in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 te Westervoort. 
Data: 17 jan, 21 febr, 21 mrt en 18 april
Aanvang: 20.00 uur
Informatie: Diederik van Hoof, tel. 0316-844627

Werkgroep Paleo (fossielen)

De werkgroep Paleo komt elke laatste maandagavond van de maand bijeen in het depot van het Natuurmuseum, Derde Walstraat 55, Nijmegen. De avonden hebben steeds een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld sponzen uit de Eifel, waarbij een lid van de werkgroep vertelt over het betreffende thema en iedereen vondsten meebrengt. Er zijn excursies naar musea, naar collecties van particulieren en naar 'fossiel'gebieden.

Data: 30 jan, 6 mrt, 27 mrt, 24 april, 29 mei en 26 juni
Aanvang 20.00 uur
Informatie: Sjoerd Wendelaar, tel. 024-3580708

Werkgroep Gesteentenherkenning

De werkgroep, bestaande uit GEA-donateurs, kringleden en vrienden van het Natuurmuseum Nijmegen, komt eenmaal per maand bijeen in het depot van het natuurmuseum, Derde Walstraat 55 te Nijmegen. Centraal staat het verwerven van praktische en theoretische kennis en identificatie van de diverse gesteentengroepen. De nadruk ligt op de herkenning van zwerfstenen, het herkennen van de diverse gesteententypen en de minerale inhoud van deze gesteenten. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de in het depot aanwezige collectie noordelijke én zuidelijke zwerfstenen, gesteentemonsters uit West-Europa en zeker ook de aanzienlijke collectie moedergesteenten uit Scandinavië. Op afspraak kan de werkgroep in de omgeving op excursie zwerfstenen gaan zoeken.

Data:31 jan, 7 mrt, 28 mrt, 25 april
Aanvang:19.30 uur
Meer informatie bij de conservator geologie van Natuurmuseum Nijmegen: Xander de Jong, tel. 024-3446556

Open dag in het Natuurmuseum

In het najaar van 2017, op een zaterdag, organiseert GEA-kring Arnhem/Nijmegen in samenwerking met het Natuurmuseum een Open dag, waar men gesteenten, zwerfstenen, fossielen, mineralen, edelstenen en zand kan bewonderen en laten determineren. Kinderen kunnen stenen slijpen. Er is ook een loterij. De datum wordt llater bekend gemaakt via de website van het Natuurmuseum.
Tijd: van 13.00 – 16.00 uur.
Plaats: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121, 6511 ST Nijmegen. Zie www.natuurmuseum.nl


Overige informatie

Op zaterdag 16 september 2017 viert de GEA-kring Arnhem/Nijmegen haar 45-jarig bestaan.

Eind 2017 verhuist het Natuurmuseum Nijmegen naar een nieuw centrum: "De Bastei", gelegen aan de Waalkade. Het wordt een algemeen centrum voor natuureducatie in de regio en startpunt voor allerlei activiteiten, waaronder natuurexcursies. Voor huidige tentoonstellingen en activiteiten zie de website van het Natuurmuseum.

In de regio Arnhem/Nijmegen worden naast tentoonstellingen ook geologische activiteiten georganiseerd in het Gelders Geologisch Museum in Velp, tel: 026-3642996. Info: www.geologischmuseum.nl


 • Artikelen

  • Mineraal van de Maand: Linariet

   Herman van Dennebroek 28-02-2017

   In 1985 deed ik een aantal vondsten van kleine kleurloze fluoriet kristallen op kwarts met bariet en kalksteen. Op een gegeven moment vond ik een brokje steen waar op een, op het eerste gezicht, donker blauw fluoriet kubusje zichtbaar was tussen de modder die het stukje bedekte. Thuis werd alles verder uitgezocht en potentieel interessante specimen werden terzijde gelegd. Er schemerde aan de zijkant nog een beetje donkerblauw en de steen werd weer terug gelegd onder het motto: "Later nog maar eens goed schoonmaken en opnieuw beoordelen"....

   Lees meer

  • Edelsteen van de Maand: Parels zonder parelmoer

   Kees Hoving 22-01-2017

   Het prachtige vlammenspel van een kleine bruine "knikker" in een mooi doosje op de zomerbeurs in St. Marie aux Mines (Fr) trok mijn aandacht. Het bleek een calcietparel te zijn. Een parel zonder parelmoer. Het deed me denken aan het bruin-rode katoogeffect bij een toermalijn. De parel moest € 950 kosten, want een zeldzaamheid afkomstig van de zeeslak cyprae arabica. Reden om me eens te verdiepen in het fenomeen kalkparel c.q. calcietparel c.q. porseleinparel.

   Lees meer

  • Fossiel van de Maand: Belemnieten

   Henk Vink 29-12-2016

   Het leek ons leuk om deze maand aandacht te besteden aan de Belemnieten. De fossielen van de Belemnieten, die voor een ieder betrekkelijk gemakkelijk te herkennen en te vinden zijn, zijn zowel qua vorm als omvang gevarieerd. Hun naam danken zij aan het Griekse woord βελεμνον (belemnon) dat zoiets betekent als pijl of speer omdat de Belemnietresten die we vinden daar wel op lijken. Speren die door de Goden naar de aarde werden gesmeten.

   Lees meer

  • Zand van de Maand: Agaatzand

   Nynke Posthuma 03-12-2016

   Deze keer nemen we een bijzonder zand onder de loep. In Namibië bij Lüderitz bevindt zich een strand, waar veel, zo niet uitsluitend agaat gezien wordt. Dit strand heet dan ook Agate Beach. Agaat als mineraal in zand komt verder niet frequent voor, alhoewel er ook een Agate Beach in Lincoln County, Oregon, USA is.

   Lees meer

  • Mineralen van de Maand

   Webmaster GEA 24-10-2016

   Bij de start van de vernieuwde GEA-site in 2014, begon ook een maandelijkse rubriek Mineraal van de Maand. In 2015 werd de rubriek uitgebreid met Fossiel / Edelsteen / Zand van de Maand. Op dit moment zijn er 15 mineralen besproken in deze rubriek. Hieronder is van elk van de artikelen één mineraal afgebeeld. Als je het volledige artikel nog eens wilt bekijken, klik dan op de mineraalnaam.

   Lees meer

  • Edelsteen van de Maand: Parels

   Kees Hoving 25-09-2016

   Deze maand hebben we een zeer uitgebreid artikel over parels: Kees Hoving legt o.a. uit hoe een parel wordt gevormd, welke varianten er te bewonderen zijn, de kenmerken van een kwalitatief goede parel, en natuurlijk hoe een echte parel van een imitatie te onderscheiden is.

   Lees meer

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 > >>

Agenda

maandag 27 maart: Kring Zuidoost Nederland Micromount werkgroep
dinsdag 28 maart: Rijnland Kringavond
donderdag 30 maart: Kringavond Twente
zaterdag 1 april: Kring West Brabant
zondag 2 april: Micromount Ruilbeurs Meerssen