• Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
 • Stichting Geologische Aktiviteiten
Previous Next

Deze website maakt gebruik van cookies.

Ik ga akkoord
GEA-KRING ARNHEM/NIJMEGEN

Algemeen


De GEAkring Arnhem/Nijmegen is opgericht op 15-06-1972. De leden zijn afkomstig uit beide steden en hun wijde omgeving.
De kring organissert uiteenlopende activiteiten: er zijn lezingen en excursies en er zijn werkgroepen voor kringleden die belangstelling hebben voor of verzamelaar zijn van gesteenten en/of mineralen en/of fossielen en/of zand.
Eenmaal per jaar organiseert de kring een Open dag, in samenwerking met De Bastei in Nijmegen.
Twee tot driemaal per jaar verschijnt er een Nieuwsbrief van de kring met ondermeer het lezingenprogramma.
We zijn altijd verrast door het grote aantal lezingenbezoekers. Ook mensen van buiten weten de weg te vinden.

De kring Arnhem-Nijmegen organiseert 8 algemene kringavonden per jaar, waarop sprekers worden uitgenodigd die lezingen houden over geologische, mineralogische en paleontologische onderwerpen. 

Ook zijn er maandelijks werkgroepen. Hieraan kunnen leden die actief willen zijn op het vlak van de mineralogie, gesteenten of paleontologie deelnemen. Het zien van elkaars vondsten en het uitwisselen van kennis vergroot het enthousiasme voor de hobby.

Er is een intensieve samenwerking met de Bastei, Nijmegen. Zie ook voor overige activiteiten van het museum: www.debastei.nl

Voorzitter: Piet van Kalmthout, tel. 024 3228073, e-mail 
 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Postadres: Piet van Kalmthout, Celebesstraat 10, 6524 KE Nijmegen, Tel: 024-3228073.

Leden betalen jaarlijks € 50 en zijn dan zowel donateur van de landelijke GEA als van de kring Arnhem/Nijmegen.

Lezingenprogramma voorjaar 2018


di 13 febr Herman Heskamp: ‘Het ontstaan van de stuwwal in de ijstijd in de omgeving van Nijmegen en de grote rivieren.’
di 13 maart Hans Sanders: ‘Kleur of geen kleur. De verbinding tussen geologie en archeologie'
di 10 april Sander van der Deure: ‘Expeditie Triceratops. Een dinosaurus opgraven in de USA, wie wil dat nou niet.’
   

De GEA-lezingen vinden plaats op de tweede dinsdag van de maand in ‘De Bastei’, het centrum voor natuur en cultuurhistorie, Waalkade 83-84, 6511 XR Nijmegen en zijn gratis toegankelijk voor leden van GEA. Parkeren kan in de Valkhofgarage, Voerweg 2, 6511 RT Nijmegen; ’s avonds tegen een goedkoop tarief. Tot de officiële opening van De Bastei zijn GEA lezingen alleen toegankelijk voor GEA-kringleden en reguliere belangstellenden. Voor belangstellenden is de entree € 3,50.


WERKGROEPEN

Werkgroep Mineralen

De werkgroep mineralen houdt zich vooral bezig met micromounts. De leden nemen hun microscoop mee. Een van hen houdt een korte inleiding over een vindplaats, waarna mineralen van betreffende vindplaats worden bekeken en gedetermineerd. Het kraken van stenen en het uitdelen aan elkaar van dubbel materiaal draagt bij aan het verfraaien van ieders collectie. Op individuele basis vinden kleinschalige excursies naar groeves plaats.

De Werkgroep Mineralen komt elke 3e dinsdagavond van de maand bijeen in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 te Westervoort. 
Data: 20 febr, 20 mrt, 17 april
Aanvang: 20.00 uur
Informatie: Diederik van Hoof, tel. 0316-844627

Werkgroep Paleo (fossielen)

De werkgroep Paleo komt elke laatste maandagavond van de maand bijeen in het depot van het Natuurmuseum, Derde Walstraat 55, Nijmegen. De avonden hebben steeds een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld sponzen uit de Eifel, waarbij een lid van de werkgroep vertelt over het betreffende thema en iedereen vondsten meebrengt. Er zijn excursies naar musea, naar collecties van particulieren en naar 'fossiel'gebieden.

Data: 26 febr, 26 mrt, 30 april, 28 mei, 25 juni
Aanvang 20.00 uur
Informatie: Sjoerd Wendelaar, tel. 024-3580708

Werkgroep Gesteentenherkenning

De werkgroep, bestaande uit GEA-donateurs, kringleden en vrienden van het Natuurmuseum Nijmegen, komt eenmaal per maand bijeen in het depot van het natuurmuseum, Derde Walstraat 55 te Nijmegen. Centraal staat het verwerven van praktische en theoretische kennis en identificatie van de diverse gesteentengroepen. De nadruk ligt op de herkenning van zwerfstenen, het herkennen van de diverse gesteententypen en de minerale inhoud van deze gesteenten. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de in het depot aanwezige collectie noordelijke én zuidelijke zwerfstenen, gesteentemonsters uit West-Europa en zeker ook de aanzienlijke collectie moedergesteenten uit Scandinavië. Op afspraak kan de werkgroep in de omgeving op excursie zwerfstenen gaan zoeken.

Data: 27 febr, 27 mrt, 26 april
Aanvang:19.30 uur
Meer informatie bij de conservator geologie van Natuurmuseum Nijmegen: Xander de Jong, tel. 024-3446556

Overige informatie


Begin 2018 is het Natuurmuseum Nijmegen verhuisd naar een nieuw centrum: "De Bastei", gelegen aan de Waalkade. Het wordt een algemeen centrum voor natuureducatie en cultuurhistorie in de regio en startpunt voor allerlei activiteiten, waaronder natuurexcursies. Voor toekomstige tentoonstellingen en activiteiten zie de website van de Bastei.
 • Artikelen

  • College van de maand: Fossielen aan de Nederlandse kust

   Maaike Zwier 27-02-2018

   We lopen allemaal wel eens over het strand om lekker uit te waaien, te zonnebaden en te genieten van de zilte zeelucht. Waarschijnlijk ben je ook wel eens turend naar beneden een eindje langs de vloedlijn gelopen. Maar naast gebroken schelpen, aangespoelde kwallen en stukken zeewier zijn er her en der ook hele oude dingen te vinden, en dan bedoel ik niet een oude petfles die al jaren op de golven heeft rondgedobberd.

   Lees meer

  • Zand van de maand: Mica

   Nynke Posthuma 26-02-2018

   Al lopend op het strand of kijkend naar een rivieroever zul je op vele plekken in de wereld zand zien glimmen, met name als het nat is. Echter ook als het droog valt blijven er opvallende glimmende delen over, vaak als randje aan de zijkant. Bij nadere inspectie blijken het daadwerkelijk glimmende zandkorrels te zijn, zogenaamde glimmers.

   Lees meer

  • College van de maand: El Niño, een verraderlijke zeestroom in de Pacifische Oceaan

   Vera Hoogland 31-01-2018

   ‘Verwoestende bosbranden in Indonesië’, ‘Doden bij overstromingen Chili’ of ‘Economische problemen door verminderde visvangst Zuid-Amerika’. Op het eerste gezicht lijken deze nieuwskopjes niets met elkaar te maken te hebben. Toch verschijnen ze om de aantal jaren –ongeveer tegelijkertijd- in de kranten. Wellicht is er mogelijk toch een verband tussen deze verschijnselen?

   Lees meer

  • Fossiel van de maand: De Neptuna angulata

   Henk Vink 31-01-2018

   Deze maand kiezen we voor een “SLAK” die zo op het eerste oog niet echt bijzonder is; hij heeft alles weg van de “gewone “ Wulk.Toch gaat het om een echte dwarsligger en bij nadere beschouwing valt dit snel op, vooral als je daar de Wulk naast hebt.De Neptunea angulata is namelijk “Linksdraaiend”.

   Lees meer

  • De beste wensen

   Stichting GEA 01-01-2018

   Stichting GEA wenst iedereen een voorspoedig nieuwjaar!

   Lees meer

  • Zand van de maand December 2017

   redactie 30-12-2017

   Door omstandigheden is er deze maand geen artikel voor “zand van de maand” aanwezig. Het leek de redactie van de serie zand/ mineraal/ edelsteen/ fossiel van de maand interessant om eens bij anderen in de keuken te kijken. Er zijn daarom een zestal sites over “zand” uitgezocht. Zowel Nederlandse sites als een drietal buitenlandse sites staan hieronder genoemd met een korte beschrijving van de inhoud van de site. Lezen en zien hoe andere verzamelaars bezig zijn met de hobby kan verfrissend werken en misschien nieuwe ideeën geven, zodat de...

   Lees meer

  << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 > >>

Agenda

Voor een overzicht van de geplande geologische activiteiten (voorheen GEA Kalender), zie geologie.nu